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Stephen O’Leary looks at the dos and don’ts in serious situations where GPs 
are asked to examine patients for involuntary psychiatric admission

IF PATIENTS REQUIRE psychiatric in-patient treatment, it is 
strongly preferable that they are referred and admitted on a 
voluntary basis.  If this is not possible and involuntary admis-
sion is required under the Mental Health Act, 2001, it is 
undoubtedly stressful for everyone involved.  

GPs will be aware that the Act is very prescriptive in what is 
required from both applicants and doctors, and in the time-
frame in which certain steps must take place. The reason 
for this is obviously to protect individuals’ rights due to the 
very serious potential consequences of being admitted 
to a mental health unit without consent. Every involuntary 
admission order is referred to a Mental Health Tribunal to 
be reviewed. If the process outlined in the legislation has not 
been strictly followed, it can lead to an involuntary admission 
order being revoked by a Tribunal.  
Criteria for involuntary admission

In order for a person to be admitted as an involuntary 
patient, they must have a “mental disorder” within the 
meaning of section 3(1) of the Act. In order to recommend 
involuntary admission following an examination, a doctor 
must form a clinical decision that one of the two different 
grounds for admission are met. They are that:
a) �Because of the illness, disability or dementia, there is a 

serious likelihood of the person concerned causing imme-
diate and serious harm to himself or herself or to other 
persons, or

b(i) �because of the severity of the illness, disability or demen-
tia, the judgment of the person concerned is so impaired 

that the failure to admit the person to an approved 
centre would be likely to lead to a serious deterioration 
in his or her condition or would prevent the administra-
tion of appropriate treatment that could only be given by 
such admission, and

b(ii) �the reception, detention and treatment of the person 
concerned in an approved centre would be likely to ben-
efit or alleviate the condition of that person to a material 
extent.

While some patients will fulfil the criteria for both grounds 
of admission, a patient only needs to come within either (a) 
or (b)(i) and (ii) above in order to be admitted; ie. the patient 
must be at serious risk of harm to themselves/others or their 
condition would seriously deteriorate if not admitted, or 
treatment could not be administered without an admission, 
and admission is likely to materially alleviate the condition.
Examination

The legislation sets out four categories of people who can 
make an application to have a person involuntarily admitted.  
They are: spouses/family members, HSE authorised officers, 
Gardaí or members of the public. 

The most critical aspect of the admission process from a 
GP’s perspective is the examination required after being pre-
sented with an application. 

The Act defines an examination as “…a personal exami-
nation carried out by a registered medical practitioner or a 
consultant psychiatrist of the process and content of thought, 
the mood and the behaviour of the person concerned.”
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You do not have to be the person’s own GP in order to 
examine the patient and, if appropriate, to sign the recom-
mendation, also known as Form 5.1 It is important to explain 
at the outset the purpose of the examination, unless pro-
viding this information might be prejudicial to the patient’s 
mental health, wellbeing or emotional condition.  

The examination must be conducted within 24 hours of 
receiving the application. One of the issues that often arises 
is that a doctor can be put under significant pressure by an 
applicant to conduct an examination immediately. While 
you must have regard to the patient’s condition, particularly 
if they pose a risk to themselves or others, the Act clearly 
states that a doctor has a 24-hour period from receipt of the 
application to conduct the examination.

The courts have recognised that it may be necessary to 
tailor an examination to suit the circumstances, particularly 
if the patient is volatile or violent. In XY v Adelaide and Clini-
cal Director of St Patrick’s University Hospital & Anor 2 the 
High Court held that some allowance may have to be made 
for “the existing exigencies of the situation”.

The courts have also clarified that a doctor is entitled to 
rely on their pre-existing knowledge of the patient, as well as 
any information provided to them by reliable sources, when 
forming their opinion as to whether a patient meets the cri-
teria for admission under the Act.3  This does not obviate 
the need for a personal examination of the patient, as this 
is a mandatory requirement of the Act, but it can inform the 
examination that you conduct and form part of your clinical 
decision-making process.

However, there is a limit to what the courts will accept as 
an appropriate examination. In S.O. v Adelaide and Meath 
Hospital of Tallaght,4 the High Court held that listening to 
a recording of a patient, even though they had a significant 
history of mental health problems, and were in urgent need 
of medical treatment, was not sufficient to constitute a per-
sonal examination. The court held that if it was to uphold this 
as a sufficient examination, it would render the protections 
provided by the Act to be meaningless.

While the preference under the Act and in case law is 
that the examination would take place in person, it may be 
deemed acceptable in certain limited circumstances for the 
examination to take place over the telephone or via video 
call. For instance, such situations may have arisen in the 
context of the Covid-19 pandemic, having regard to risk of 
infection.  
Avoiding mistakes on Form 5

In 2020, errors on the Form 5 recommendation signed by 
doctors accounted for 17% of all admission orders that were 
revoked at a Mental Health Tribunal due to non-compliance 
with the legislation.5 

It is very important when completing Form 5 to ensure 
firstly that the applicant has used the correct form. There 
is a different form for each category of applicant: family 
member, authorised officer, An Garda Síochana and mem-
bers of the public.  

It is also necessary to ensure the relevant time periods are 
accurately recorded. The applicant must have observed the 
person at some point in the 48 hours preceding their applica-
tion; and the doctor must examine the patient and complete 
the recommendation, if appropriate to do so, within 24 hours 

of receiving the application. If this time period has expired 
before examination, a new application will be necessary. The 
recommendation will remain valid for a period of seven days. 
Examples of queries

I have received an application to make a recommendation 
in respect of a patient who was previously in Garda custody, 
during which time another doctor had refused to make a rec-
ommendation. Can I proceed to examine the patient? 

The applicant is obliged to disclose on the application 
form whether another doctor has refused to make an appli-
cation. Provided you are satisfied following an examination 
that the patient meets the criteria for admission at the time 
you examine them, the fact that a previous doctor refused to 
make a recommendation does not prevent you from making 
a recommendation subsequently, as the patient’s condition 
may have deteriorated in the meantime.

A HSE-authorised officer informed me that I must con-
duct an examination on a person who is not a patient of the 
practice.

The doctor making the recommendation does not need to 
be the person’s GP. While it is far from ideal to be asked to 
make a recommendation in respect of a patient you do not 
know, it may be difficult to refuse to do so when requested, 
having regard to the best interests of the person and the 
public. 

It is important to engage with the authorised officer and 
explain that in the first instance, the patient’s GP should 
be asked to conduct the examination. If having made these 
inquiries, it transpires that it is not possible for the patient’s 
own GP to do so, if you are available, it is open to you to pro-
ceed to examine the person and if appropriate make the 
recommendation.

I was asked to make a recommendation in respect of a 
person who is not my patient, but who is known to be violent 
and pose a risk to themselves and others.

The Medical Council Guide to Professional Conduct and 
Ethics makes clear that a doctor is not obliged to put them-
selves at risk in their care and treatment of a patient, but 
a doctor should make a reasonable effort to conduct an 
appropriate clinical assessment while taking appropriate 
measures to protect themselves and others. 

If the patient is unable to, or it is unsafe for them to attend 
the practice and there is no one available to accompany you 
to the patient’s house to ensure your safety, it may be appro-
priate to advise the applicant to contact the Gardaí. Under 
s.12 of the Act, the Gardaí have the power to take a person 
into custody where they believe the person poses an imme-
diate risk to themselves or others, and the examination can 
be conducted at the Garda station.  

There are a number of scenarios where queries can arise 
during the process and GPs should contact their indemni-
fiers if they are unsure how to proceed at any stage.  

Stephen O’Leary is a legal counsel with Medisec
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