
 

www.medisec.ie                        01 661 0504 
 

 
 
Private Medical Attendant Reports (PMA) 
 

Doctors are often asked to complete PMAs in respect of their patients. Usually, PMAs are requested in 

the context of life assurance policies or mortgage applications and generally they are straightforward.  

Sometimes, members contact Medisec with queries and this factsheet addresses the most common 

issues that arise with PMA, including consent and the extent of the disclosure.  

 

Informed Consent should be provided by the patient  

 
Ideally, doctors should obtain written consent signed by the patient to disclose their confidential 

information to an insurance company.  Sometimes, insurance companies provide the doctor with a 

photocopy of the patient’s signature but it may have been signed some years ago. In addition, some 

insurance policies do not require a signature so a signed consent may not be available.   

 

It is important for the doctor to ensure they have full, valid and informed consent from the patient to 

disclose any information to the insurance company.   

 

Under the Medical Council Guide to Professional Conduct and Ethics for Registered Medical Practitioners 

9th Edition, 2024 (available on the Medical Council website) (paragraphs 51.3) doctors have a duty to 

third parties (which would include insurance companies) as well as to patients and to not omit relevant 

information from the report. 

 

Sometimes patients are naturally anxious that nothing prejudicial is disclosed unless absolutely 

necessary.  Patients may need to be reminded that it is important that they are accurate and honest in 

their disclosure to insurance companies and they should not omit anything of significance.  

 

An insurance company is essentially offering a product to customers subject to its terms and conditions, 

one of which is to have a PMA form returned duly completed. An insurance company is entitled to ask 

any question once there is no legal impediment to the question being asked. In turn, the customer has 

the option to accept or reject the product together with its terms and conditions.  

 

It is important that the patient fully understands a doctor’s obligations in completing a PMA report. Doctors 

should highlight to patients that any non-disclosure, misleading or untruthful information on a form may 

render the policy void and cause a claim to be rejected years later. Patients should be aware that the 

information contained in the PMA report may be used by the insurance company to calculate the risk and 

premium for the insurance product.  Doctors should take steps to satisfy himself / herself that the patient 

understands the purpose and scope of the report and of any examinations or investigations required to 

support its preparation. 

 

As a practical step, we recommend that doctors go through completed PMA reports with patients prior to 

submission to the insurance company. This allows an opportunity to explain to patients the extent of the 

consent provided and explain that consent for disclosure of all their medical history can extend back to 

long forgotten illnesses and ailments. Reviewing the completed PMA report with a patient will also help 

ensure the patient understands the information that is being disclosed and the purpose and scope of the 

report.  It also gives doctors and patients the opportunity to spot any errors / inaccurate information 

included in the report. 

 

Refusal of consent 
 
If a patient objects to any necessary or relevant information being provided in the report, they are 

effectively not consenting to disclosure of that information.  Doctors should not compromise their position 
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by omitting any relevant details from the report and should simply write on the relevant section of the 

form “no consent from the patient to disclose” or decline to submit the form in such circumstances.   

 

While the implications of refusing consent to disclosing certain information is a matter between the patient 

and the insurance company, doctors should make patients aware that failing to disclose details may 

mean the insurance company cannot process the application.  In circumstances where the report or 

information is required for a claim, refusing consent may have implications for the processing of the claim.  

  

Doctors should ensure to carefully document any discussions with the patient in the medical records.   

 

Information about genetic conditions and inheritable illnesses  

 
The Disability Act 2005 and the Code of Practice on Data Protection for the Insurance Sector directs that 

an insurance company cannot take the results of an applicant’s genetic screening into account 

whatsoever when considering an application for an insurance policy.  Doctors are not obliged to reveal 

the results of any genetic screening to the insurance company, and if they do so, the insurance company 

needs to disregard this information and cannot take these results into account. This applies to both 

positive and negative tests.  Under the legislation, an insurer may not take into account a negative genetic 

test result even if asked to do so.  

 

However, it is important to clarify that where a patient is suffering from the effects of a genetic illness, 

then his clinical condition and diagnosis can be disclosed. The exception does not change a doctor’s 

legal obligation to provide the insurance company with full details of any symptoms experienced, non-

genetic laboratory tests or investigations and/or treatment when answering the questions on a PMA form. 

An example of this would be where a patient has been identified as a carrier of the gene for 

haemochromatosis through genetic testing.  If clinically well, and suffering no sequelae, the result of the 

test need not be disclosed. If the patient is suffering any consequences of haemochromatosis, say, 

cirrhosis and diabetes, or is going for regular venesection, then this may be included in the PMA report.  

 

Family History  

 
Another common query that arises when completing PMA forms is whether a doctor is obliged to enter 

details of the patient’s family history.  If a doctor has information about a member of the patient’s family, 

and that person is identifiable, then the doctor should have the consent of that person in order to reveal 

their medical information. If a patient reports a general family history of conditions or illnesses which may 

be relevant to the patient’s health, this information can only be provided, if it is derived solely from the 

patient’s own clinical records with the patient’s consent, and does not identify a family member.   When 

providing such information the doctor must ensure that the family members are not identifiable i.e. there 

should be no reference to parent, father, mother etc. 

 

If there is any uncertainty regarding disclosure of information about a patient’s family history, it is 

advisable to leave it to the patient themselves to offer this information to the insurance company if 

requested.  A doctor can complete that section with “family history information can be obtained directly 

from the patient”. 

 

Other considerations:  

 

PMA reports form part of a patient’s clinical record 

 
It is important to always keep a record of the completed report on the patient file.  If there is a request for 

disclosure of a patient’s records (either under Freedom of Information Act, Data Protection Acts or 

through the discovery process through the Courts) PMA reports will need to be disclosed as part of the 

patient’s records. There is no distinction between the clinical notes and the PMA reports. Both will be 



 

regarded as an accurate and contemporaneous record of the patient’s health, diagnosis and treatment 

plan. The PMA report, whether it is an application for insurance or an application for benefit under an 

insurance policy, should be treated by doctor as requiring as much accuracy in its completion as the 

patient’s clinical notes. A failure to do so, or treating the forms as separate and distinct from the clinical 

records, could expose a doctor to criticism. 

 

Reports should be completed promptly  

 
Delays in completing PMA reports can cause significant difficulty to a patient keen to have insurance in 

place for example for a mortgage approval.  Doctors should ensure to provide reports promptly so that 

the patient does not suffer any disadvantage (paragraph 51.6 of the Medical Council’s Ethical Guide).  

 

Post-death inquiries from Insurance Companies  

 
We often receive queries from doctors regarding requests for information received from insurance 

companies following the death of a patient. The standard clause in most life insurance policies which is 

signed by the patient / policyholder at the time of application, usually confirms consent to the insurance 

company seeking medical information from any medical doctors at any time; and often specifies that the 

authority remains in force after death.  

 

Medisec advises a cautious approach is adopted before releasing any records or information pertaining 

to a deceased patient to an insurance company even in the presence of a signed consent clause. If a 

doctor receives such a request, we recommend that they notify the Legal Personal Representative (e.g. 

executor) of the deceased patient’s estate about the request for information.   

 

The general rule of thumb when disclosing information to a third party is that a doctor should only disclose 

information that is relevant to the purpose of the request. While it may seem more convenient to attach 

a full set of the deceased patient’s records in response to open ended questions regarding medical history 

or medical attendances prior to death, doctors should bear in mind that the duty of confidentiality to the 

patient continues after death and disclosure of the full set of the patient’s records is not therefore 

recommended. We strongly recommend that doctors discuss the relevant information with the Legal 

Personal Representative (LPA) prior to it being disclosed to the insurance company and seek their 

consent and that details of any discussions with the Legal Personal Representatives are carefully 

documented. 

 

If a report is to be furnished, it  should be confined to the purpose for which the report has been requested 

(paragraph 51.3 of the Medical Council’s Ethical Guide).  A more prudent approach is to respond only to 

the specific questions asked.  

 

On occasion, insurance companies may revert seeking disclosure of the entire set of a deceased patient’s 

records. If such a request is received, in line with the obligations under Section 51.3 of the Medical 

Council’s Guide to Professional Conduct and Ethics for Registered Medical Practitioners, 9 th Edition, 

2024 a doctor should consider whether disclosure of the full set of records is necessary or whether it 

would be sufficient to only provide records in relation to the specific issues raised by the insurance 

company. If disclosure of the full set of records is deemed necessary, the usual considerations which 

apply in respect of deceased patients should be considered including: 

 

I. Seeking consent from the LPR 

II. Whether the disclosure might benefit or cause undue distress to the Deceased’s family or 

persons close to them;  

III. The impact that any release would have on the reputation of the Deceased. 

 

For further information on disclosure of medical records, see our Factsheet on Requests for Deceased 

Patients’ Records (available on our website). 



 

In some cases where an insurance company requests medical records of a deceased patient who was a 

GMS patient, it may be appropriate to direct them to the local Freedom of Information (FOI) officer. 

 

If you have any queries about requests for information received from insurance companies or requests 

for PMA reports, please do not hesitate to contact Medisec for further advice. 

 

 

“The contents of this publication are indicative of current developments and contain guidance on general medico legal 

queries. It does not constitute and should not be relied upon as definitive legal, clinical or other advice and if you have 

any specific queries, please contact Medisec for advice”. 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


