
GPs AND MEMBERS OF AN GARDA SÍOCHANA have traditionally 
enjoyed a good and supportive working relationship, and it 
is my experience that each endeavours to lend assistance to 
the other when necessary.

GPs receive frequent requests from Gardaí for reports or 
records. GPs may be asked to assess a patient at a Garda 
station, or to attend to someone suffering an acute psychi-
atric episode. These scenarios may involve patients who are 
unknown to the GP; there may be no medical history, and the 
patient may be a reluctant historian, adding to the complex-
ity of the consultation.

These attendances may involve some aspect of forensic 
assessment. For instance, the patient may have been the 
victim of an assault, may require assessment for fitness to 
be interviewed, or may require medical assessment, as is 
the detainee’s right to request medical care should they fall 
ill. These requests by their very nature can be time-sensitive 
and the absence of a formalised structure of committed 
Garda doctors with forensic training often leaves the Garda 
in the position of needing to call around local GPs to request 
attendance. 

Below are some hypothetical queries: 
Call to assess a person for the purposes of involuntary admission

I just received a call from the local Gardaí to come out to 
‘commit’ my patient who is having a psychiatric crisis. I am 
in the middle of a surgery – must I go?

The process of arranging involuntary admission for any 
patient is complex. Such requests can come during a normal 
surgery, and often the GP cannot leave their scheduled 
patients. The GP can feel conflicted and yet ethically under 
an obligation to attend. 

It is useful to remember that one does not have to be the 
patient’s usual GP or have prior knowledge of the patient/
detainee in order to sign a recommendation (Form 5) for 
involuntary admission to a psychiatric facility under the 
Mental Health Act 20011 ,so it is worth asking if alternative 
options are available to the Gardaí.

It is open to the GP to decide whether to attend, bearing 
in mind the best interests of an ill person, the safety of the 
public, the GP’s obligations to their own patients waiting to 
be seen and of course one’s own skill and competency. In 
the absence of a contractual arrangement with the Gardaí, 
there is no strict obligation on the GP to attend, although 
many will accommodate the request.

GPs have 24 hours from receipt of the application to 
undertake the examination and complete Form 5, so this 
timeline will be relevant unless there is imminent danger to 
the patient or the public.
Fear for GP’s safety

I have been requested by the Gardaí to attend an agitated 
patient at their home to ‘sign them in’. I am happy to do so 

but I am aware that they have a history of violence, and I am 
concerned about my safety.

The Medical Council Guide to Professional Conduct and 
Ethics 8th Edition as amended, states: “You are not obliged 
to put yourself or others at risk of harm when assessing or 
treating a patient. However, in such circumstances, you 
should make a reasonable effort to conduct an appropri-
ate clinical assessment and treatment, taking appropriate 
measures to protect yourself and others”.

A patient may be violent as a consequence of their illness, 
or actively suicidal. In such an instance, it is not unreason-
able to request that the Garda accompany you, or that the 
patient be assessed in the Garda Station. Under section 12 
of the Mental Health Act 2001, the Gardaí have the power 
to take a person into custody where they believe the person 
poses an immediate risk to themselves or others. 

Sometimes in extreme cases, particularly during the pan-
demic, remote consultations may (but not always) suffice, if 
the patient is sufficiently well known to the GP. However, we 
would advise that you proceed with caution and contact your 
indemnifier for specific advice.

For more details on a GP’s role in admissions under the 
Mental Health Acts, you can refer to the article on this topic 
in the February 2022 edition of Forum available on www.icgp.ie
The ill patient/detainee:

I have been called to the Garda station to assess a patient 
who has become ill after an altercation in the street. Must I 
attend? They are not a patient of mine?

It often happens that a person detained by the Gardaí 
has complex health needs and/or becomes unwell while in 
detention. The Gardaí are obliged to seek medical help and 
may call on a GP for help.  These calls, initially for medical 
care only, can evolve into more complex cases, e.g. a drug 
overdose, alcohol intoxication, methadone dosage, the 
unconscious patient. Many GPs feel they do not have the 
expertise to manage such cases but are reluctant to leave 
the detainee unattended for their medical needs. 

The doctor should always practise within their area of 
expertise, and where they feel that they do not have the 
knowledge and skills required, they should refer to the 
appropriate specialist centre.

Such cases may subsequently require a medical report 
and a court appearance at a later date as a witness; there-
fore, if a GP decides to attend such a consultation, very 
detailed records must be taken.
Firearms certification

I have just received a telephone call from the local Garda 
sergeant regarding whether a patient of mine is fit to hold 
a firearms certificate. I am aware they have suffered mild 
mental illness in the past – what should I do? 

In order to apply for or renew a firearms licence, an appli-
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cant must complete a form for submission to the Gardaí, 
self-declaring medical suitability to hold a firearm, and 
including written consent to contact their (named) GP if the 
Garda deems it appropriate. 

The GP might then receive an informal call from the Gardaí, 
enquiring as to the medical suitability of the applicant. While 
there is an official form for the applicant requesting the fire-
arms certificate, there is no reciprocal certificate for the 
GP to complete supporting (or denying) medical suitability. 
Despite the often informal nature of these communications 
from the Gardaí, careful consideration must be given to a 
doctor’s duty of confidentiality.  In our view, it is preferable 
for the GP to ask the Garda to put the request in writing, and 
for the GP to provide a written response following a consulta-
tion with the patient. 

The GP should firstly assess and consult with the patient 
and ensure they are aware of and give consent to the nature 
and extent of any declaration to be given to the Gardaí.  The 
GP may be of the view that the patient is unsuitable to hold a 
firearm for medical reasons and the GP should let the patient 
know their view. If the patient decides that the GP cannot 
impart this information to the Gardaí, then the GP should 
respond informing the Gardaí that he/she is not in a position 
to complete the request. Where there is any doubt, a referral 
to a suitable specialist may be offered by the GP.  
Deceased patient records

Two Gardaí came into the surgery requesting a report on a 
deceased patient; the subject of a violent assault – they have 

not given a reason for the request. Can I oblige?
All such requests should be in writing specifying the reason 

why the request has been made. The Garda may be acting on 
the instruction of the coroner and if so, the GP can provide 
the report, on sight of that request in writing. It is advisable 
to seek assistance from your indemnifier when preparing a 
coroner’s report. 

If the Gardaí are investigating a crime, patient confidentiality 
extends beyond death and the consent of the legal personal 
representative or a court order may be required.  We would 
strongly recommend contacting your indemnifier immediately 
before releasing any records or a report. Always remember if 
providing a report, it should be relevant, factual and not mis-
leading. You may be asked to attend court and give evidence 
on foot of it and you may be cross-examined in relation to it. 
Conclusion

It is important always to consider the full circumstances 
of a Garda request and to take advice when considering 
whether to divulge confidential patient information.  

When considering a request to examine/treat a person, it 
is also important to consider whether any alternatives are 
available to Gardaí when you are not in a position to attend 
in light of obligations to other patients. GPs should always be 
careful not to act outside their scope of competence when 
assessing patients, having been requested to do so at the 
request of any party, including the Gardaí. 

Dr Mary Davin-Power is a clinical risk advisor with Medisec
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